Olejek lawendowy – 10 korzyści dla zdrowia

0
96

Olejek lawendowy ma mnóstwo atutów. Łagodzi napięcia i działa kojąco na nerwy. Jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwgrzybicznych i antybakteryjnych. Dodanie kilku kropel do wody w wannie pobudza krążenie krwi i poprawia samopoczucie. Jakie jeszcze są zalety jego stosowania?

Olejek eteryczny z lawendy jest jednym z najpopularniejszych olejków eterycznych. Filar aromaterapii, daje wiele korzyści zdrowotnych i upiększających. Oto 10 wybranych:

  1. Ułatwia zasypianie i pogłębia sen.

Olejek lawendowy uspokaja i relaksuje. Używanie go poprawia ogólną jakość snu i skraca czas potrzebny na zaśnięcie. Wydłuża fazę NREM, podczas której sen jest najmocniejszy i najgłębszy.

  1. Łagodzi bóle głowy.

Wdychanie zapachu lawendy lub wmasowywanie olejku w skronie, czoło i kark (szczególnie za uszami) działa kojąco przy migrenach i bólach głowy.

  1. Nawilża skórę.

Lawenda jest bogata w przeciwutleniacze, które chronią i odżywiają nabłonek, dzięki czemu stanowi wspaniały dodatek do każdej formuły pielęgnacyjnej.

  1. Przeciwdziała pierzchnięciu ust.

Warto zmieszać olejek lawendowy z olejem kokosowym, aby uzyskać idealny balsam do ust, który przyniesie ulgę spierzchniętym wargom.

  1. Przyspiesza gojenie się niewielkich zranień.

Nałożenie na ranę rozcieńczonego olejku lawendowego i wody destylowanej wspiera regenerację komórek. Tym samym przyspiesza proces gojenia.

  1. Łagodzi skurcze podczas miesiączki.

Nakładanie olejku lawendowego na brzuch podczas cyklu menstruacyjnego może zmniejszyć skurcze i uwolnić od bólu.

  1. Zwalcza trądzik.

Lawenda ma właściwości antybakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe, dlatego warto wykorzystywać ją w walce z trądzikiem.

  1. Zmniejsza łupież.

Olejek lawendowy zmieszany z oliwą z oliwek to doskonały środek przeciwko łupieżowi. Wmasowywanie powstałego specyfiku w skórę głowy pozwala pozbyć się łupieżu i innych problemów skórnych.

  1. Pozwala zmniejszyć przebarwienia słoneczne.

Konsekwentne stosowanie olejku z lawendą w składzie może zminimalizować widoczność plam powstałych pod wpływem słońca i cieszyć się piękną cerą.

  1. Łagodzi swędzenie skóry.

Olejek lawendowy działa antyseptycznie, dlatego może być stosowany do łagodzenia stanów zapalnych i swędzenia skóry spowodowanych egzemą lub ukąszeniami owadów.

Podobnie jak inne olejki eteryczne, olejek lawendowy stosuje się w rozcieńczeniu. Wkrapla się go do kominków i nawilżaczy powietrza, olejków do masażu i dodaje do kosmetyków domowej roboty. Należy używać wyłącznie naturalnego olejku o potwierdzonej jakości, takiego jak olejek lawendowy firmy Optima Natura.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here