Fleksitarianizm – moda czy jednak droga do zdrowia?

0
681
Fleksitarianizm

Semiwegetarianizm nazywany jest również semiwegetarianizmem. Fleksitarianizm to dieta, która składa się z diety wegetariańskiej i okazjonalnie mięsa lub ryb. Fleksitarianizm stał się popularnym wyborem wśród wielu konsumentów i jest obecnie uważany za jedną z najprostszych i najbardziej skutecznych diet.

Modne diety oparte na roślinach

W dzisiejszych czasach wiele słyszymy o korzyściach zdrowotnych wynikających z ograniczenia spożycia mięsa. Coraz więcej osób stosuje diety oparte na roślinach. Istnieje wiele powodów, aby ograniczyć lub zaprzestać spożywania mięsa. Najczęściej te zmiany w diecie są motywowane przekonaniami religijnymi lub etycznymi. Cieszy fakt, że coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa, aby zachować zdrowy styl życia. Jest to niewątpliwie spowodowane rosnącą świadomością i wiedzą na temat odżywiania i jego wpływu na zdrowie.

Fleksitarianizm – dla kogo jest przeznaczony?

Każdy może stosować zdrową, zbilansowaną dietę wegetariańską w każdym wieku. Nie zawsze jest to jednak łatwe. Dlatego warto skonsultować się z dietetykiem, który pomoże ułożyć jadłospis odpowiadający potrzebom żywieniowym. Witamina B12 oraz kwasy tłuszczowe EPA/DHA to główne czynniki, które mogą prowadzić do niedoborów żywieniowych u wegetarian. Problem ten można wyeliminować poprzez włączenie mięsa i ryb kilka razy w tygodniu. Dieta roślinna ma zazwyczaj wyższą wartość odżywczą ze względu na zwiększone spożycie owoców i warzyw. Dlatego też fleksitarianizm jest dobrą alternatywną dietą. Dieta ta jest sklasyfikowana przez US News Health 2019 jako jedna z najłatwiejszych do przestrzegania. Jest zalecana dla pacjentów z cukrzycą i tych, którzy chcą schudnąć.

Więcej na temat diet i zdrowego odżywiania przeczytasz na http://prawidlowawaga.pl/

Korzyści płynące z diety fleksitariańskiej

Badania naukowe pokazują, że semiwegetarianie mają mniejsze szanse na rozwój cukrzycy typu 2, otyłości, chorób serca i niektórych nowotworów. Według raportów Światowej Organizacji Zdrowia z 2015 roku, rak jelita grubego występuje częściej u tych, którzy codziennie jedzą czerwone mięso. Orlich i jego współautorzy odkryli, że ryzyko to jest niższe wśród peskowegetarian (semiwegetarian, którzy jedzą ryby, ale nie mięso) niż wśród niewegetarian. Otyłość centralna u dorosłych jest również związana z wysokim spożyciem mięsa. Kim i Bae przeprowadzili koreańskie badania i odkryli, że kobiety, które stosowały dietę semiwegetariańską przez co najmniej 20 lat, miały znacznie niższy procent tkanki tłuszczowej, wskaźnik masy ciała (BMI) i masę ciała niż osoby niebędące wegetarianami. Odnotowano również niższe poziomy glukozy i wartości wskaźnika insulinooporności HOMAIR. W innym badaniu stwierdzono, że ten rodzaj diety może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi u kobiet po menopauzie.

Podsumowanie

Dieta semiwegetariańska jest bezpieczna i może przynieść korzyści zdrowotne zarówno dla osób zdrowych, jak i tych ze schorzeniami. Liczne badania wykazały korzyści zdrowotne płynące z diety opartej na roślinach. Ważne jest, aby przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w swojej diecie skonsultować się ze specjalistami, takimi jak lekarz lub dietetyk. Pozwoli to na dopasowanie diety, która jest najlepsza dla Twojego zdrowia i potrzeb żywieniowych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here