Kto z nas nie zna pokrzywy? To jednak z tych roślin, które rozpozna każdy z nas będąc na spacerze. Wiele z nas ją zna, jednak już mniejsza część zna jej prozdrowotne właściwości. Czy pokrzywa ma właściwości lecznicze? Czy możemy ją spożywać? I w jakiej wersji? Dziś bierzemy pod lupę właśnie tę niepozorną roślinkę.
Pokrzywa – tradycyjne zastosowanie pokrzywy w medycynie
Pokrzywa zwyczajna to jedna z tych roślin leczniczych, których działanie znane jest już od czasów starożytnych. Egipcjanie uważali, że pokrzywa doskonale nadaje się do leczenia zapalenia stawów i odcinka dolnego kręgosłupa. Rzymskie wojska pokrzywą pocierały ciało, co pomagało im utrzymać ciepło. Jak wiadomo, dotknięcie liścia pokrzywy powoduje swędzenie i pieczenie, co powoduje na skórze powstawanie obrzęku.
Po zmianie stanu skupienia, w sok, pokrzywa przestaje mieć parzące właściwości. Bylina ta kwitnie od czerwca do września. Najlepsze warunki do wzrostu ma w bogatej w azot glebie. Pokrzywa ma liście w kształcie serca i produkuje żółte i różowe kwiaty.
Działanie lecznicze ziół wzmacniają medykamenty, wyprodukowane na bazie naturalnych składników. Ich pozytywny wpływ na zdrowie człowieka jest udowodniony. Naturalne środki są niezwykle ważne, istotne jest jednak także regularne wykonywanie badań, które pozwolą nam na bieżąco kontrolować stan naszego zdrowia. W postawieniu właściwej diagnozy niezbędne będą profesjonalne sprzęty i akcesoria medyczne, takie jak: stetoskop pediatryczny Littmann czy tablica snellena. W gabinetach medycznych przyda się również lampa bakteriobójcza.
Pokrzywa – wartości odżywcze
Sok z pokrzywy zawiera wiele składników odżywczych i właściwości. Jest bogaty w witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak wapń, żelazo, kwas foliowy, potas i sód. W składzie znajdziemy także kwas linolowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy czy kwas oleinowy, a także aminokwasy. Pokrzywa jest bogata również w beta-karoten, luteinę oraz inne karotenoidy. Wiele składników w niej zawartych działa przeciwutleniająco. Przeciwutleniacze to cząsteczki, które mają za zadanie pomagać komórkom chronić się przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Jak wskazują badania, ekstrakt z pokrzywy może także podnosić poziom antyoksydantów we krwi.
Pokrzywa na stany zapalne
Pokrzywa znana jest także ze swojego działania łagodzącego stany zapalne. Zapalenie to sposób, w jaki ciało stara się ochronić i pokazywać nam, że coś jest nie tak. Przewlekłe stany zapalne mogą być niezwykle obciążające dla naszego organizmu. Pokrzywa łagodzi stany zapalne.
Sok z pokrzywy – właściwości
Liście pokrzywy mają także cenne dla naszego organizmu właściwości oczyszczające, odtruwające i odwadniające. Głównie dlatego, że zawierają one duże ilości flawonoidów i potasu. Najlepszym czasem do prowadzania soku z pokrzywy do swojej diety jest wiosna – to właśnie wtedy właściwości oczyszczające pokrzywy są najbardziej intensywne.
Pokrzywa a układ moczowy
Pokrzyw jest także moczopędna, dzięki świetnie oczyszcza i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Roślina ta może także pomagać w wydalaniu soli i wody, co z kolei pomaga obniżać tymczasowo ciśnienie krwi. Pokrzywa to złoty środek dla osób, cierpiących na infekcję dróg moczowych. Wspomaga oddawanie moczu i wspiera funkcjonowanie układu moczowego. Środki, zawierające pokrzywę w swoim składzie idealnie sprawdzają się również dla kobiet, cierpiących na wzdęcia tuż przed okresem.